Wereldwijde klimaatdeal vrijwel rond

Klimaatactivisten vieren alvast het nieuwe klimaatakkoord. Foto: Michiel Wijnbergh

 

‘VN, NGO’s en bedrijven vrijwel eens over allesomvattend en radicaal akkoord’

Wereldwijde petities en protesten gaven doorslag


Van onze verslaggevers Leo Koelé en Maria Skongo


DEN HAAG/NAIROBI Maanden van koortsachtig overleg op het allerhoogste niveau, inclusief regeringen en oppositiepartijen uit alle 192 landen van de Verenigde Naties, bedrijven en non-profit-organisaties, hebben een historisch klimaatakkoord binnen handbereik gebracht. Volgens een hoge VN-official worden op dit moment de laatste details besproken. Het zogeheten Big Deal-akkoord wordt door verschillende betrokkenen off the record omschreven als ‘ambitieus, eerlijk en bindend’.


‘De massale demonstraties in Kopenhagen in december 2009, de vele petities met tientallen miljoenen ondertekenaars, en de alternatieve klimaattop in Bolivia hebben de ogen en de harten van de belangrijkste spelers eindelijk geopend’, zei de Oegandese minister van Ontwikkeling Kwame Museluki. Volgens een uitgelekte concept-versie wordt wereldwijd 1900 miljard euro geïnvesteerd. Dat onwaarschijnlijke bedrag is nodig voor een volledige overstap naar uitsluitend duurzame energiebronnen – wind, zon, water en schone biomassa – en een vijfjaarlijkse verdubbeling van efficiëntie en besparing. De verwachting is dat deze investering zich binnen tien jaar terugbetaalt. Fossiele energievormen (kolen, olie, gas en kernenergie) worden in dertig jaar tijd tot nul teruggebracht.


Bindende afspraken over samenwerking en kennisoverdracht maken de nieuwste technieken overal ter wereld beschikbaar. Landen, maar ook bedrijven krijgen vaste besparingsdoelen opgelegd voor de korte (2015) èn langere termijn (2025 en 2040). Zo moet Nederland in 2015 twintig procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Voor 2025 is dat vijftig procent. In 2040 is heel Nederland dan volgens plan klimaatneutraal, net als de rest van de wereld.


De doelen zijn bindend. Niet naleven wordt bestraft met hoge boetes. Ook een fysieke blokkade van uitstoot is mogelijk, bijvoorbeeld door middel van auto- en vliegtuigvrije zondagen. Een Internationaal Netwerk van Klimaathoven op alle continenten zal in geval van conflicten rechtspreken. In het akkoord zijn ook andere revolutionaire concepten opgenomen, zoals lokalisering van productie en consumptie, verregaande belastingherschuiving van arbeid naar producten, en een andere berekening van economische groei. Emissiehandel wordt aan banden gelegd.


Your students will thrive, and you will do much writemypaper4me.org/ more than survive

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN