Vrouw wint rechtszaak om opslag vingerafdrukken

Vingerafdruk, maar van wie? Beeld: Poek


Van onze verslaggever


UTRECHT – Zonder succes vroeg Marieke Witzier eerder dit jaar een paspoort aan bij de gemeente Utrecht. Reden: zij wilde uit privacy-overwegingen haar vingerafdruk niet afstaan, omdat deze worden opgeslagen in een centrale databank. Witzier tekende beroep aan. Gisteren deed de rechtbank in Utrecht uitspraak: de gemeente moet alsnog een paspoort verstrekken. Witziers vingerafdrukken mogen alleen gebruikt worden op het paspoort zelf, en niet opgeslagen in een databank.


Een opgeluchte Witzier spreekt van een ‘overwinning voor de privacy’ voor álle Nederlandse burgers. ‘De overheid verzamelt steeds meer informatie over ons. Denk aan het elektronisch patiëntendossier, cameratoezicht, de OV-chipkaart. Waarvoor die informatie gebruikt mag worden, dijt sluipenderwijs uit.’ Een zorgwekkende ontwikkeling, meent Witzier. ‘Is het niet buitenproportioneel dat we, om vreemdelingen die gevaarlijk zijn buiten de deur te houden, de lichaamskenmerken van de héle samenleving in kaart brengen? Wat als iemand het bestand kraakt, of we een onbetrouwbare overheid krijgen?’


De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben. De Utrechtse rechtbank acht het opslaan van biometrische gegevens van alle burgers in strijd met het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens. Op websites als www.vrijbit.nl wijzen critici erop dat Europese regels weliswaar bepalen dat paspoorten vingerafdrukken mogen bevatten, maar dat de Nederlandse overheid zelf heeft besloten tot het opslaan hiervan.


In december 2008 oordeelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens al dat de Britse regering de privacy schendde door DNA-profielen en vingerafdrukken van burgers zonder strafblad op te slaan. De gemeente Utrecht wilde gisteren niet reageren op het nieuws. Verwacht wordt dat zij in hoger beroep zal gaan tegen de uitspraak.

But I never knew what it was to paperovernight.com/ paper writing service be neglected

Both comments and pings are currently closed.


Comments are closed.

Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN