Verhalen als medicijn tegen de haat


Muurkunst in Bethlehem van graffiti-artiest Banksy. Foto: Banksy


Van onze correspondent Alex Onderdenlinden


BETHLEHEM – Een uniek dubbel-initiatief van Palestijnse en Israëlische jongeren boekt grote successen. Hoopgevende verhalen vliegen heen en weer over de Muur.


Ze zien de ander zelden, maar kennen elkaar door en door, de Israëlische Shaynah Sonnenschein (27) en de Palestijnse Wasim Zrieq (25). Beiden zijn ex-leerlingen van respectievelijk de School for Peace in Latrun (Israël) en de Hope Flowers School in Al-Khadr (Palestina). In 2003, toen Israël begon met de bouw van de beruchte scheidingsmuur, was er een uitwisseling tussen de scholen, die jongeren uit de vicieuze cirkel van geweld en wraakgevoelens willen halen. ‘Ik zag en sprak Palestijnse jongeren die net zo graag als ik iets wilden doen om de destructieve oog-om-oog-tactiek te doorbreken’, zegt Sonnenschein, wiens familie in 1948 uit Duitsland naar Israël emigreerde. ‘Volgens de Arabische media zijn er geen goede Israëli’s, en nu zag ik ineens een hele schoolbus vol!’ vult Zrieq enthousiast aan. ‘Als 18-jarige Palestijnse jongen is het niet makkelijk om aan familie en vrienden te laten merken dat je Israëli’s als gewone mensen wilt zien. De haat zit diep.’


Sonnenschein was een van de 62 scholieren die onder de naam ‘Shministim’ (‘Eindexamenleerlingen’) in augustus 2001 een open brief schreven aan toenmalig premier Ariel Sharon waarin zij meedeelden dienst te weigeren. ‘Dat is nogal heftig in Israël, waar mannen drie en vrouwen twee jaar het leger in moeten’, vertelt ze. ‘We protesteerden tegen het racistische en agressieve regeringsbeleid, en weigerden mee te werken aan de uitvoering ervan.’ Veel Shministim, ook Sonnenschein, hebben een jaar in de gevangenis gezeten. Doorlopend zijn er amnestie-acties.


‘Toen ik via-via van die brief hoorde, was ik aangenaam verbijsterd’, vertelt Zrieq. ‘Ik besloot een Palestijnse variant op te zetten.’ Na een jaar had Zrieq 150 jonge Palestijnen zover om de Israëlische Shministim te ondersteunen en te verklaren niet deel te nemen aan Palestijnse milities. ‘Het was heel bijzonder om elkaar in 2003 in het echt te ontmoeten’, zeggen de twee gelijktijdig.


Het vredesinititatief kon de neerwaartse spiraal echter niet stoppen. ‘Toen we elkaar in 2008 weer zagen, besloten we iets nieuws te proberen’, zegt Sonnenschein. ‘De media aan beide kanten bepalen hoe we de ander zien: gewelddadig, onbuigzaam, harteloos. De Israëli’s zijn altijd volledig bewapende soldaten of orthodoxe Joden, de Palestijnen bomgordeldragers of stenengooiers. En zo blijven we elkaar haten.’ Veel Palestijnen hebben geen andere informatiebron dan de eenzijdige Arabische zenders op televisie. In Israël is veel zelfcensuur.


‘Wat we nu doen, is mooie, ontroerende of grappige verhalen verzamelen over onbekende mensen aan beide zijden’, legt Zrieq uit. ‘Die verhalen hebben vaak humor en zelfspot, want dat houd je hier op de been aan. We laten ze dagelijks de Muur oversteken.’


Dat gaat heel letterlijk, want het passeren van een checkpoint is voor Palestijnen een langdurige en vernederende aangelegenheid. Dus worden de verhalen op afgesproken tijden en plekken over de negen meter hoge Muur gegooid. Als opgerold tijdschrift of klein boekje, maar soms ook door een mobieltje verstopt in een tennisbal. ‘De bedoeling is dat er altijd binnen een kwartier iets terugkomt: een eigen verhaal, een korte reactie, een foto. En natuurlijk een nieuwe afspraak met nieuwe verhalen’, vertelt Zrieq.


Een mooi voorbeeld is het verhaal van de 12-jarige Palestijnse Ahmed Khatib, die in 2005 werd neergeschoten door een vergissing van een Israëlische soldaat. In het ziekenhuis in Haifa bleek hij niet meer te redden. Een dokter vroeg Ahmeds vader Ismael, een intifadastrijder, dringend om de organen van zijn stervende zoon af te staan voor donortransplantatie. Niemand dacht dat de vader dat zou doen. Maar hij deed het en redde daarmee het leven van zes Israëlische kinderen. ‘Mensen hebben altijd behoefte aan hoop, contact, spanning en mooie verhalen – dit initiatief biedt allevier’, zegt Zrieq trots.

Um kräfte, geschwindigkeiten, wege ghostwritter oder beschleunigungen geht

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN