Stemming slaat om

Toenemende aandacht voor andere manieren om ergens te komen. Foto: Ann Root


Het nakende klimaatakkoord lijkt zijn uitwerking op de binnenlandse politiek niet te missen. Twee dagen voor de verkiezingen wendt Nederland zich massaal af van de cultuur van klagerig pessimisme.


Door Leo Koelé


DEN HAAG Alle jongste peilingen (Synovate, peil.nl, EenVandaag) laten zien dat de bevolking gelooft dat ook in eigen land een Big Deal mogelijk is. Binnen de campagneteams is op dit moment koortsachtig overleg gaande. De partijen proberen hun negatieve boodschappen van de afgelopen maanden op het laatste moment om te kneden tot een visie van hoop en verandering.


‘Als op internationaal niveau zo’n ambitieus akkoord mogelijk is, kun je de Nederlandse kiezer moeilijk wijs maken dat, oog in oog met onze veel overzichtelijkere problemen in de zorg, het onderwijs en de wijken, er niets beters denkbaar is dan kil bezuinigen’, analyseerde een spindoctor de nieuwe situatie zondag in de wandelgangen.


‘TINA is dood, een andere wereld blijkt mogelijk’, concludeerde een collega, verwijzend naar een bekende uitdrukking van de Britse premier Thatcher in de jaren tachtig: There Is No Alternative.


Hoogleraar kiezersonderzoek Irma Zevenagen van de Universiteit Leiden ziet op het nippertje een nieuwe fase aanbreken in de verkiezingsstrijd. ‘Eerst beheerste Wilders de politieke discussie, met zottigheidjes over kopvodden. Daarna begon het Grote Bezuinigen. De economische problemen stonden centraal, maar het debat daarover was vernauwd tot de vraag wie voor hoeveel miljard waar wilde schrappen.’ De Big Deal kan het startschot zijn voor een derde, beslissende fase, meent Zevenagen. ‘En vergeet ook niet de nieuwe cijfers van het CPB, waaruit blijkt dat er veel minder bezuinigingen nodig zijn. Geen enkele politicus kan nu volstaan met doemverhalen ophangen. Het is ontzettend spannend wat hier gebeurt.’

We do have schools that are doing a wonderful job at pulling their kids up, but they can’t quite hit that have a peek at this web link bar yet, she said

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN