Oplossing handelsreizigersprobleem bespaart 56.000 ton CO2

Vrachtwagen probeert CO2 te besparen. Foto: Rick Tinga


DELFT – Studenten van de technische universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede zijn er in geslaagd de kortste route te bepalen om de tienduizend grootste Nederlandse plaatsen en woonkernen elk één keer te bezoeken.


Daarmee hebben ze voor Nederland feitelijk een oplossing gevonden het beroemde handelsreizigersprobleem: als er n steden gegeven zijn die een handelsreiziger moet bezoeken, samen met de afstand tussen ieder paar van deze steden, vind dan de kortste weg die kan worden gebruikt, waarbij iedere stad precies eenmaal wordt bezocht. De studenten hebben tevens berekend dat de Nederlandse transportsector met deze informatie haar CO2-uitstoot met maximaal 50.000 ton kan terugdringen. Ter aanvulling hebben collega’s van de Wageningse Landbouwuniversiteit 1300 truckers geïnterviewd. Daaruit concluderen zij dat de ontstane efficiëntievoordelen de chauffeurs in staat zullen stellen hun maal- en rijtijden veel beter te plannen. Dat leidt tot een afname van de vleesgerelateerde snackconsumptie met 170.000 kilo op jaarbasis. Daarmee wordt nogmaals ruim 6100 ton CO2 bespaard.

Previously announced acts include pharrell williams, florence + the machine and one https://trymobilespy.com/spybubble/ direction

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.


The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN