CPB: Veel minder bezuinigingen nodig

Het CPB heeft het nog eens nagerekend. Foto: Rianne Euler


Van onze verslaggeefster Ilona Balanescu


Nieuw onderzoek slaat bodem weg onder verkiezingscampagnes.


Nederland hoeft de komende jaren aanzienlijk minder te snijden in de collectieve uitgaven dan verwacht. In een nieuw rapport weerspreekt het Centraal Planbureau (CPB) het eerder genoemde cijfer van 29 miljard euro. De rekenmeesters houden zelfs de mogelijkheid open dat er helemaal niet hoeft te worden bezuinigd.


Het nieuwe onderzoek is verricht in opdracht van een aantal maatschappelijke organisaties. In eerdere rapporten werd geen rekening gehouden met de mogelijkheid van een sociale oplossing van de economische crisis. Ditmaal heeft het CPB ook het scenario doorgerekend waarin enerzijds veelverdieners extra belast worden via een ‘crisistarief’ en anderzijds uitkeringen en minimumloon verhoogd worden. De koopkracht blijkt daardoor zodanig gestimuleerd te worden dat de economie sterker aantrekt dan verwacht en het begrotingstekort vanzelf verdwijnt.


Andere meevallers zijn het schrappen van de JSF en het beëindigen van de belastingvrijstelling voor multinationals. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht bleek eerder dat grote bedrijven gemiddeld slechts 6 tot 7 procent vennootschapsbelasting betalen, in plaats van de wettelijke 25,5 procent. De Nederlandse schatkist loopt hierdoor jaarlijks 16 miljard euro mis.


Blindgestaard

Door de nieuwe cijfers komen de door de meeste politieke partijen bepleitte bezuinigingen op losse schroeven te staan. Directeur Teulings van het CPB gaf bij de presentatie gisteren toe voorheen ‘ietwat te zwartgallig’ te zijn geweest. ‘We hebben ons blindgestaard op bezuinigen en te weinig oog gehad voor alternatieve oplossingen’, zei Teulings. ‘Nederland is een rijk land. Als je de welvaart beter verdeelt hebben met name de lagere inkomens meer te besteden. Het positieve effect daarvan op de binnenlandse vraag en daarmee de economie hebben we onderschat. En naar nu blijkt valt er ook het nodige te halen bij multinationals. Het argument dat die bedrijven dan naar het buitenland vertrekken kan wat ons betreft de prullenbak in, want negentig procent van de bedrijven kan of wil helemaal niet weg.’


Teulings ontkent dat het CPB er in het verleden een eigen economische hervormingsagenda op na heeft gehouden. ‘We hebben dit keer gewoon met een frisse blik naar de cijfers gekeken. Overigens stond in het vorige rapport ook al dat zelfs als de politiek helemaal niets bezuinigt, het begrotingstekort vanzelf terugloopt tot 2,9 procent in 2015, netjes onder de Europese norm.’ De CPB-directeur vindt dat het nu aan de politiek is of zij meegaat in de aanbevelingen van het planbureau. ‘Daarover hebben wij gelukkig niets te zeggen.’

But those of us who support the essay writers online idea of standards shouldn’t rest now

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN