Aaf: Miss Moedig

Vondelpark met nonchalante wandelaar.


Ik heb een man het leven gered. Echt waar.


Zomaar, op een zondagmorgen, gisteren om precies te zijn. Ik kuierde met kind en wagen in het Vondelpark, en nam – net als iedereen – de Vondelpark-houding aan: zo nonchalant en zelfverzekerd mogelijk een rondje lopen. Het hoe is belangrijk.


Sinds 1962 loopt niemand meer met twee handen aan een kinderwagen. Zeker niet als dit een Buggy Single Urban Jungle is, waarbij het schaap vooruit kijkt, en niet om naar de moeder. De vrije hand is bestemd voor een hippe gadget, een Dave-Eggers-boek of een zak Engelse drop. Ik had alledrie bij me, waarbij er telkens twee op de buggy-zonnekap lagen uit te rusten.


Mijn schaap sliep. Zo kon ik ongestoord veelbetekenend en toch nog steeds zo nonchalant mogelijk om mij heen kijken. De Vondelpark-vitrine is altijd leuk ingericht en elke dag anders. Vader van veertig en zoon van veertien voetballen. Een oude zwerver snurkt aan de oever. Ik probeer net te ontwaren of een naderende jongen (30) Spontaan is of Saai, als ik een doffe klap hoor, gevolgd door gespetter en geborrel. De oude zwerver is zonder duidelijke reden van het gras af de plomp in gegleden. Alleen zijn rug met grijze gatenjas steekt nog boven water. Mensen kijken, sommigen schrikken. Iedereen blijft staan of zitten waar hij staat of zit. Ik sta met mijn Engelse dropzak in de hand. Mijn schaap slaapt.


In een flits zie ik de krantenkop voor me: ‘Aaf laat zwerver voor haar oog verdrinken’. Niet dat ik denk dat krantenkoppenmakers ooit alleen mijn voornaam zullen gebruiken (niet voordat ik mijn eigen glossy heb tenminste), maar mijn schuldig brein wel. Ik smijt mijn dropzak neer, doe drie kledingstukken uit en spring vrouwmoedig het gore drekwater in om de drenkeling te redden.


Wat nog niet meevalt. Probeer maar eens op zelfverzekerde Vondelparkschoenen in anderhalf meter diep zomp, bezaaid met flesscherven en fietswielen, een honderd kilo zware bewusteloze man om te draaien, drijvende te houden en op de oever te trekken. Gelukkig stond de Spontane jongen (30) mij op de oever aan te moedigen. We moesten de zwerver helaas aan zijn voeten de kant op trekken, maar reanimatie (met wateruitloop) door de onverschrokken voetbalvader en een naderende ambulance (achttien keer gebeld door omstanders) deed de rest.


Ik keek nonchalant op en zag mijn schaap trots naar zijn moedige moeder kijken.


Aaf Brandt Corstius

From a small snippet of code that apple baked into safari to a new reading service that supports writers and skirts apple’s ios restrictions, readability has gone farther than you could have ever https://trackingapps.org/xnspy imagined from the start

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN