Landmijnen: de fabrikant betaalt

Landmijn-slachtoffertje. Foto: John Gates


WENEN – Drie jaar duurden de onderhandelingen, maar nu is er dan eindelijk een akkoord. 140 landen hebben ingestemd met een verdrag dat producenten van landmijnen aansprakelijk stelt voor de schade die wordt aangericht. Het feit dat president Obama nog steeds weigert het verdrag op een verbod van landmijnen te ondertekenen, gaf de doorslag.


Hulporganisaties en mensenrechtenactivisten spreken van een ‘mijlpaal in humaniteit’. Jarenlang ijverden organisaties als Handicap International, Human Rights Watch en het Rode Kruis voor een verbod op het gebruik van landmijnen. Het verdrag uit 1997 werd tot nu toe door 156 staten ondertekend, maar landen als China, Rusland, Iran, India, Israël én de VS weigerden.


Het gebruik van landmijnen wordt gezien als een van de grootste schendingen van het humanitair oorlogsrecht, omdat het geen onderscheid maakt tussen burgers en militairen. Vooral vrouwen die op het land werken en kinderen lopen gevaar. Wegen en paden blijven onbegaanbaar, ook nadat de oorlog is afgelopen. Grote stukken landbouwgrond kunnen jarenlang niet worden bebouwd.


Handicap International meldde onlangs dat, hoewel vooruitgang wordt geboekt en de afgelopen tien jaar bijna 2,5 miljoen mijnen werden geruimd, er 13 landen zijn die dit soort anti-persoonmijnen blijven produceren. Bovendien schiet de hulp aan slachtoffers en getroffen gemeenschappen tekort. Met het nieuwe verdrag bezitten de Verenigde Naties een krachtig middel om landen ter verantwoording te roepen. Slachtoffers kunnen fabrikanten aansprakelijk stellen en een financiële claim indienen.

Jeff blamer, the membership director for christian schools international, based in grand rapids, said he expects to see widespread adoption among his roughly order-essay-online.net 400 u

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

Sorry. Nog geen gegevens beschikbaar.


The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN