IMF: Solidaire economie oplossing voor crisis

Dominique Strauss-Kahn. Foto: IMF


Van onze verslaggeefster Mira Punt


DEN HAAG – De aanhoudende economische crisis wordt verkeerd benaderd, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een baanbrekend rapport. Bij het zoeken naar oplossingen is volgens het Fonds ‘teveel geleund op de oude economische mechanismen’ die juist aan de basis stonden van de problemen op de financiële markten. Het IMF pleit daarom voor een radicaal andere aanpak.


In het rapport ‘Naar een solidaire economie’ doet het IMF de aardverschuivende aanbeveling het Bruto Binnenlands Product (BBP) als maatstaf voor het meten van welvaart los te laten. ‘We hebben het hier over een indicator die ecologische achteruitgang voorstelt als economische vooruitgang, mantelzorg niet meetelt als activiteit, maar materiële welvaart als het hoogste goed beschouwt – kortom een rampzalige cocktail’, aldus IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn.


Om in de toekomst niet opnieuw slachtoffer te worden van een economische crisis moet de wereld zijn stelsel volgens het IMF drastisch hervormen naar een ‘solidaire economie’, een systeem ‘waarin niet materiële hebzucht, maar respect voor natuur, mens en milieu voorop staat. In een solidaire economie is samenwerking de drijvende kracht. Wederzijdse ondersteuning, optimale zelfbeschikking en eigen verantwoordelijkheid in het werkproces worden aangemoedigd’, luidt het in de inleiding van het rapport.


Over hoe de huidige, op neoliberale principes gestoelde economie kan worden omgevormd, is het IMF-rapport onduidelijk. Wel worden verschillende speerpunten genoemd, zoals het behoud van goede collectieve voorzieningen en het belasten van niet-duurzame vormen van productie. De dominante rol die marktmechanismen en de geldeconomie nu spelen moet in de visie van het planbureau ‘langzaam maar zeker uitgebannen worden’. Als richtlijnen voor een andere geldeconomie noemt het IMF het in 1944 door John Maynard Keynes ontwikkelde Bancor-systeem (vorig jaar door de president van de Chinese centrale bank warm aanbevolen), aangevuld met ‘lokale geldsystemen’.


Het IMF benadrukt in de inleiding van het rapport dat de ontwikkeling van een solidaire economie een zaak van de hele samenleving is, maar dat het initiatief in eerste instantie bij de politiek ligt. ‘Nu de crisis zich heeft uitgebreid in de eurozone en landen alleen met draconische maatregelen overeind gehouden kunnen worden, is het nog belangrijker snel keuzes te treffen die een solidaire en duurzame toekomst mogelijk maken.’

Learn about equity 2000 from the education money homework commission of the states

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN