Grootverdieners emissiehandel aangepakt

ArcelorMittal in Gent, België. Foto: De Morgen


Van onze correspondent Berry Laymont


BRUSSEL – Bedrijven die de afgelopen jaren recordwinsten hebben geboekt met de handel in CO2-emissierechten, kunnen binnenkort een naheffing van de Europese Unie verwachten. De strafbelasting werd zaterdag aangekondigd door eurocommissaris Olli Rehn (Economische Zaken).


Met name ArcelorMittal en Lafarge, bekend om hun hoge energieverbruik, zullen door de maatregel getroffen worden. De staal- en cementproducenten hebben de afgelopen tijd zware druk uitgeoefend op de Europese Commissie door te dreigen hun activiteiten naar andere landen te verplaatsen als de EU met strengere klimaatmaatregelen zou komen.


Rehn maakt met de nieuwe belastingmaatregel naar eigen zeggen duidelijk ‘dat de EU zich niet laat chanteren door multinationals’. ArcelorMittal en Lafarge kwamen dit voorjaar negatief in het nieuws vanwege de miljoenenwinst die zij in 2009 hebben geboekt met de handel in CO2-emissierechten. De bedrijven beschikken tot 2012 naar schatting over 3,2 miljard euro aan extra verhandelbare uitstootrechten.


Met de nieuwe tax zullen we ook de winsten die de komende jaren met emissiehandel worden geboekt afromen’, zegt Rehn, die van zins is het marktmechanisme op korte termijn af te bouwen. ‘We moeten erkennen dat de handel in CO2-uitstootrechten tot perverse winstprikkels heeft geleid en ons daarmee niet dichterbij een oplossing van het klimaatprobleem heeft gebracht.’ Om de ‘opgelopen schade’ te repareren zet de eurocommissaris nu in op een fonds voor werkelijk duurzame energieprojecten.


Als reden voor de plotselinge beleidswijziging wees Rehn op de verklaringen die inheemse volkeren onlangs aflegden bij de Verenigde Naties in New York, waarin zij de handel in CO2-emissies afdeden als ‘kolonisatie van de atmosfeer’ en de verantwoordelijkheid voor klimaatverandering volledig bij de rijke landen legden. Ook toonde de eurocommissaris zich gevoelig voor de recente oproep van wetenschappers en maatschappelijke organisaties om de emissiehandel als klimaatmaatregel af te schaffen en in plaats daarvan in te zetten op directe emissiereducties.

Nowadays, check her source there’s a common habit of scrolling down until something interesting pops up

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN