FIFA en IOC weren ‘foute’ kleding

Kledingfabriek, India, 2008. Foto: Schone Kleren Campagne


Van onze correspondente Maria Skongo


GENEVE – Wereldvoetbalbond FIFA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hebben een akkoord bereikt over verantwoorde sportkleding. Alleen sportmerken die kunnen aantonen dat hun kleding onder goede arbeidsomstandigheden is gemaakt, komen in aanmerking voor een sponsorcontract. De maatregel geldt vanaf het volgende EK-voetbal en de Olympische Spelen van 2012. Dat stelden FIFA-voorzitter Sepp Blatter en IOC-voorman Jacques Rogge gisteren in een gezamenlijke persverklaring.


Blatter en Rogge spreken van een ‘ultiem besluit’ om de uitbuiting en intimidatie van arbeiders uit te bannen. ‘Zoals het een sportieve menselijke beschaving betaamt, willen wij dat er een punt wordt gezet achter het misbruik van arbeiders die sport-outfits produceren. We hopen dat andere organisaties dit voorbeeld zullen volgen.’ Tot op heden stelden de sportkoepels geen eisen rond arbeidsvoorwaarden aan de makers van sportkleding voor hun evenementen.


Het is een bekend fenomeen dat kledingbedrijven gebruik maken van toeleveranciers in lagelonenlanden, vaak in Azië, waar de arbeiders te weinig betaald krijgen om van te leven. Ook worden zij gedwongen regelmatig onbetaald overwerk te verrichten. Vaak gaat dat gepaard met onveilige werksituaties.


Het besluit heeft vooral gevolgen voor bekende sportmerken zoals Nike, Puma en Adidas. Die laatste is tevens hoofdsponsor van het komende WK-voetbal in Zuid-Afrika en van de Olympische Spelen in 2012 in Londen. De sportmerken zijn door het akkoord gedwongen te bewijzen dat de arbeidsomstandigheden bij al hun leveranciers in orde zijn. Ze zullen ook per kledingstuk moeten aangeven waar het vandaan komt, uit welk land en uit welke fabriek.


Sporters en toeschouwers zullen weinig meekrijgen van de overstap naar ‘schone’ sportkleding, zo beloven de beide voorzitters in de persverklaring. ‘Aan de kleding zelf verandert niets. Het resultaat zit enkel in het welzijn van de fabrieksarbeiders, die voortaan kunnen leven van hun loon en normale werkdagen gaan maken.’


Het overleg tussen de twee sportgiganten moet in het diepste geheim hebben plaatsgevonden. Op openbare bijeenkomsten en persconferenties hebben Blatter en Rogge nooit over dit thema gesproken. Wanneer kritische organisaties zoals de Play Fair Alliance het IOC en de FIFA op de problemen in de sportkledingfabrieken aanspraken, was de standaardreactie dat zij daarvoor niet verantwoordelijk zijn. Met het nieuwe akkoord lijken ze alsnog overstag te gaan. De kledingmerken hebben nog niet gereageerd op het besluit.

All of the https://www.essay4today.com state’s 427 districts must adopt the guidelines or devise their own by the fall

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN