Ronald Giphart: Columnisme

Ronald Giphart. Foto: Maisquenada.archief


Sinds de Tripoli-crash heb ik ontdekt dat ik lijd aan een ergerlijke kwaal: columnisme. Een kwaal die ik zou willen definiëren als “beroepsmatig voyeurisme van het dagelijkse nieuws en leven, afwisselend vermengd met cynische afstandelijkheid of pogingen tot vertederingopwekking”.


Zo kan ik flink zeuren over triviaal ongemak, om in een volgende (of zelfs dezelfde) column weer tot tranen toe geroerd zijn door een film of mijn kind. En ik ben niet de enige columnist die aan deze beroepsziekte lijdt. Integendeel. De betreffende Wikipedia-pagina telt 238 Nederlandse columnisten, en daar sta ik zelf nog niet eens bij, noch Yasmine Allas, Ad Bergsma en 36 (!) andere Volkskrant-columnisten.


Aangezien er zeker een paar honderd tijdschriften en kranten regelmatig in Nederland verschijnen, schat ik het aantal (al dan niet in natura) betaalde columnisten al nattevingerend op vijfduizend. Daarnaast zijn er nog 1 miljoen Nederlanders die op het net bloggen, vaak ontstaan uit de behoefte om hun onontbeerlijke visie en meemaaksels met de wereld te delen, ofwel: om ook eens columnistje te mogen spelen.


De ongebreidelde columnistengroei lijkt omgekeerd evenredig aan het aantal activisten (dus mensen die ergens iets aan doen in plaats van ergens over te columneren) dat in Nederland van zich laat horen en zien. En als activisten eens wat doen, worden ze meestal straal genegeerd, want ouderwets. Activisten zijn 20e eeuw, columnisten zijn 21e eeuw.


Columnisten hebben vaak meningen, maar stappen daar in een volgende column ook net zo makkelijk weer van af. Ze zijn als de dood om (partij)politiek ingedeeld te worden, want dat gaat ten koste van de objectiviteit die een columnist meent te moeten betrachten (waarom eigenlijk?). Kortom,elke dag verschijnen er in Nederland honderden, zo niet duizenden columnistische stukjes. Het wordt tijd dat wij columnisten daar eens wat aan doen. Hierbij doe ik dan ook een dringende oproep aan al mijn collega-columnisten om voor het stukje van maandag niet op zondag de nieuwssites af te klikken en te kijken naar vrouw, kind, hond of DVD-collectie ter inspiratie, maar eerder te beginnen, eens iets verder te zoeken, dieper te graven, misschien zelfs eens Naar Buiten te gaan, en bijvoorbeeld over een leuke lokale actie te schrijven. We zien elkaar!


Ronald Giphart Students were not asked to read the story quickly, but they were timed on how long it took them to read the entire passage, as well as how many words they read in the see homepage first 60 seconds

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN