China en Japan stoppen bemande ruimtevaart

De astronaut Takao Doi onderzoekt hoe een boemerang zich in gewichtsloze toestand gedraagt. Foto: JAXA


Door onze verslaggever Mark Wega


BEIJING/TOKIO – De voormalige aartsvijanden China en Japan steken de komende dertig jaar geen geld meer in de bemande ruimtevaart. Miljarden gaan naar duurzame energie en jongeren.


‘Onze landen hebben voorlopig andere prioriteiten’, stelden de Chinese president Hu Jintao en de Japanse premier Yukio Hatoyama gisteren in een historische, gezamenlijke verklaring. ‘Voordat we het heelal verder verkennen, gaan we eerst zorgen dat China en Japan landen worden waar het leven goed is. Slim samenwerken brengt ons verder dan concurrentie in de ruimte.’


Jaarlijks geven de twee landen 13,5 miljard euro uit aan programma’s voor bemande ruimtevaart. Die zijn speciaal gericht op het ontdekken van planeten waar menselijk leven mogelijk is. China had aanvankelijk grootse plannen voor bemande missies naar de maan en naar Mars, maar recente signalen wezen er al op dat deze ambities bijgesteld werden. Het land is een relatief nieuwe speler in de wereld van de taikonauten, zoals astronauten in China worden genoemd. De eerste bemande ruimtevlucht vond eind 2003 plaats en ging gepaard met een grootschalig pr-offensief.


Japan gaat jaarlijks de helft van haar ruimtevaartbudget van 5,3 miljard euro besteden aan ondersteuningsprogramma’s voor jongeren. De rest wordt verdeeld over duurzame energieprojecten en een uitbreiding van het aantal stadsparken in de vijftig grootste steden. Premier Hatoyama: ‘Onze jeugd heeft het zwaar. De druk om te presteren is immens. Van voorlichting, betere ondersteuning en ontlasting van de ouders worden we op de middellange termijn allemaal beter.’


De premier toonde zich ook verheugd over het feit dat Japan minder afhankelijk wordt van traditionele energiebronnen. ‘Tot nu toe waren we aangewezen op kernenergie en de import van grote hoeveelheden olie, kolen en uranium. Daar willen we van af. We wonen op een eiland met lange kusten. We gaan met behulp van China investeren in windenergie.’


China wil minder kwijt over welke bestemming de vrijgekomen miljarden krijgen. President Hu Jintao deelde wel mee dat ‘mede dankzij de onovertroffen Chinese satellieten de wereld beter inzicht heeft gekregen in de ernst van klimaatverandering.’ De Chinese leider kondigde daarop aan een ‘aanzienlijk deel’ van de jaarlijkse 8,2 miljard euro te besteden aan de grootschalige productie van zonne-energie. Samen met Japan zal ook gekeken worden naar energiebesparing bij woningen en fabrieken.


Binnen de NASA is opgelucht gereageerd op de Japans-Chinese verklaring. In februari besloot president Obama een nieuwe, bemande maanvlucht te schrappen. Het project zou te duur, te laat en te ouderwets zijn. Haviken in het Amerikaanse Congres waarschuwden daarop dat China de VS ‘binnenkort van de ruimtetroon zou stoten’. Daarvan lijkt nu geen sprake meer.


De Australische premier Kevin Rudd sprak in een eerste reactie van een ‘wijs besluit’. Of zijn land het voorbeeld zal volgen, wilde hij nog niet zeggen. Australië geeft op jaarbasis 3,2 miljard euro uit aan ruimtevaart. Wereldwijd kost ruimtevaartonderzoek jaarlijks ongeveer 100 miljard euro.


Naast lof waren er gisteren ook kritische geluiden. Volgens de Japanse astronauten Takao Doi en Soichi Noguchi dreigt door het besluit ‘belangrijk vervolgonderzoek’ in de knel te komen. Zo heeft Doi de effecten van boemerangwerpen zonder zwaartekracht onderzocht. Noguchi heeft onlangs prachtige foto’s van nachtelijk Amsterdam gemaakt èn doorgetwitterd.


If you’re looking https://trymobilespy.com into spicing up os x lion, or perhaps get rid of some of its changes you might have found annoying, lion tweaks is a must-have tool

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN