Huldiging Bouchareb en Otmari loopt uit op spectaculair protest


Het anti-racisme-protest van Smith & Carlos in Mexico (1968). Foto: AP


Van onze verslaggever Karel Spoel


NIJMEGEN – Op de Open Atletiekdagen in Nijmegen toonden Rachid Bouchareb en Saïd Otmari zich dit weekeinde meester op de 200 meter én kenners van de sportgeschiedenis.


Bouchareb overtuigde in een krachtige race en finishte in 19,61 seconden. Otmari werd tweede in 19,70 seconden, een persoonlijk record. Beiden kwalificeerden zich voor het EK atletiek eind juli in Barcelona. Als derde eindigde Ton Leeuwsen in 19,72, net niet genoeg voor kwalificatie.


Ondanks de explosieve race bewaarden de atleten het echte vuurwerk voor na de wedstrijd. Direct na de medaille-uitreiking staken Bouchareb en Otmari op het erepodium met gebogen hoofd een gebalde vuist in de lucht. Op hun jasjes prijkte bij alledrie de sporters het logo van de Antifascistische Actie (AFA). Het publiek beloonde het drietal met een warm applaus.


De sprinters lieten naderhand weten geïnspireerd te zijn door de Olympische Spelen van 1968 in Mexico. Toen brachten tijdens de huldiging van de 200 meter sprint de twee zwarte Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos met gebalde vuist de ‘Power to the people’-groet. Het destijds bekende protestgebaar tegen racisme kwam beide atleten duur te staan. Het IOC schorste hen met een verwijzing naar het politiek neutrale karakter van de Olympische Spelen. Overigens had datzelfde IOC tijdens de Spelen van 1936 in Berlijn geen problemen met de massaal gebrachte Hitlergroet. Terug in de Verenigde Staten kregen Smith en Carlos te maken met bedreigingen en agressie. Hun atletiekcarrière was voorbij.


‘Als ik op straat loop, ben ik een Marokkaan en kijken mensen me na. Als ik win, ben ik plotseling Nederlander’, zo motiveerde Bouchareb zijn actie. ‘Ik ben het zat om mezelf extra te moeten bewijzen, alleen maar omdat mijn vader niet in Nederland is geboren’, vulde een geëmotioneerde Otmari hem aan. ‘Mensen beseffen echt niet hoe heftig het racisme tegenwoordig om zich heen slaat.’


Desgevraagd laat Leeuwsen weten volledig achter de actie te staan: ‘Om het historische plaatje niet te verstoren heb ik mijn vuist niet opgestoken. Maar ik deel de gevoelens van mijn collega’s.’


Ook een woordvoerder van de organisatie van de atletiekdagen toont zich opgetogen over het statement. ‘We hebben vandaag mooie resultaten gezien én een protest met een knipoog naar de geschiedenis. Beide werden door het publiek enthousiast ontvangen. Dan mag je als organisatie best trots zijn.’ Anders dan in Mexico mochten de winnaars in Nijmegen hun medailles en titels behouden.

best-ghostwriter.com/

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN