Arbeidstijdenrichtlijn: triomf voor Engelse vakbonden

Ook in de land- en tuinbouw worden lange dagen gemaakt. Foto: Michiel Wijnbergh


Van onze correspondente Jane Thakur


LONDEN – Engelse vakbonden hebben na twee maanden intensief actievoeren een overwinning behaald in de strijd om de Europese Arbeidstijdenrichtlijn. De Engelse premier Cameron heeft gisteren de opt-out regeling afgeblazen die toestaat meer dan het maximum aantal uur per week te werken.


De Engelse vakbondskoepel TUC begon haar acties na de dood van Nathan Laity eind maart. Laity (23) werkte als kok in het Londense museum Tate Modern. Hij had in de periode voor zijn dood 27 dagen lang 14 uur per dag gewerkt, volgens zijn familie geen uitzondering. ‘Zijn lichaam is gewoon uit gegaan. Hij is gaan slapen en niet meer wakker geworden’, aldus zijn moeder.


Volgens Paul Kenny, algemeen secretaris van de TUC-lidbond GMB, werken meer dan drie miljoen Britten 49 uur of meer per week. ‘Groot-Brittannië is het enige EU-lid waar werknemers door de opt-out meer dan de afgesproken 48 uur per week mogen werken. Dat gaat ten koste van onze kinderen en gezondheid.’


De Arbeidstijdenrichtlijn stamt uit 1993 en regelt onder andere het maximum aantal werkuren per dag en per week, en de rusttijden in de EU. De opt-out is een manier voor landen om mensen meer dan de toegelaten 48 uur per week te laten werken. Met name in Engeland, maar ook in de Nederlandse gezondheidszorg, wordt deze regeling vaak benut.


In het kader van de liberalisering van de arbeidsmarkt wilde de Europese Commissie in 2004 de richtlijn versoepelen. Het Commissie-voorstel botste tot twee keer toe op een ‘njet’ van het Europees Parlement. In de lente van 2009 verdween de herziening van tafel. Een jaar later heeft de Europese Commissie het onderwerp opnieuw geagendeerd.


Dit maakte de acties van de Engelse vakbeweging in reactie op de dood van de jonge kok onverwacht actueel. De TUC wist door middel van prikacties het onderwerp in de media te houden. Op 30 april legden zelfs twee miljoen mensen om vijf voor twaalf hun werk stil.


Uit onderzoek bleek dat 35 procent van de werkende bevolking vindt dat de lange uren die ze maken een negatief effect heeft op de relatie met hun kinderen. Daarop lanceerden de Tories het voorstel moeders 150 pond per maand te betalen om thuis te blijven. Dit voorstel zweepte de gemoederen enkel verder op. Na vijf weken aaneengesloten regionale stakingen in het trein- en vliegverkeer, horeca en transport, kon de nieuwe Tory-LibDem-regering niet anders dan de opt-out schrappen.

What do you think https://besttrackingapps.com/whatsapp-conversation-spy about the new click wheel

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN