‘Foute producten’ zwaarder belast

Vleesverpakte boze aap van de Milieudefensie-campagne. Foto: Milieudefensie


Van onze verslaggeefster Ilona Balanescu


DEN HAAG Op onethische wijze vervaardigde producten worden vanaf volgend jaar zwaarder belast. Een ruime kamermeerderheid heeft gisteren ingestemd met een wetsvoorstel dat onder meer voorziet in een tax op vlees uit de bio-industrie en een heffing op door kinderen vervaardigde kleding.


Met de extra belasting op ‘foute producten’ zullen de werkelijke maatschappelijke kosten van het productieproces – zoals natuurvernietiging en ontoelaatbare arbeidsomstandigheden – voortaan worden doorberekend in de prijs die consumenten in de supermarkt betalen.


Het gisteren aangenomen wetsvoorstel kwam voort uit een burgerinitiatief dat de afgelopen maanden breed is uitgedragen door milieu- en mensenrechtenorganisaties, vakbonden en werkgevers, kerken en buurtorganisaties. ‘Dit laat zien waartoe we als burgers in staat zijn’, zegt initiatiefnemer Ruud van Heemskerk, die het aannemen van het wetsvoorstel slechts beschouwt als een eerste stap. ‘Ik heb goede hoop dat onze lobby om de tax ook bij de Wereldhandelsorganisatie op de agenda te krijgen, binnenkort zijn vruchten zal afwerpen.’


De opbrengsten vloeien volgens Van Heemskerk niet naar de schatkist, maar naar een speciaal op te richten fonds dat wereldwijd slachtoffers van uitbuiting zal bijstaan. Op termijn zal de wet volgens de initiatiefnemers overbodig worden, omdat het door de prijsverhogingen niet meer de moeite zou lonen om arbeid- en milieuwetgeving te ontduiken.


In het voorstel zijn ook richtlijnen voor een nieuw ‘Afkeurmerk’ opgenomen. Dat moet consumenten wijzen op de schimmige herkomst van ‘foute producten’. De waarschuwing zal bijvoorbeeld gelden voor een chocoladereep die door slaven in Ghana geplukte cacao bevat. Ook koffie die niet aan het Max Havelaar-keurmerk voldoet en producten die palmolie bevatten van niet-gecertificeerde plantages op het grotendeels ontboste Borneo krijgen waarschijnlijk een sticker.


Het wetsvoorstel werd met een ruime meerderheid aangenomen. CDA, GroenLinks, SP, PvdA, D66, PvdD, ChristenUnie en, verrassend genoeg, ook de PVV stemden voor. Een woordvoerder van de PVV sprak achteraf echter van ‘een ongelukkige fout bij het stemmen’. De VVD stemde tegen, volgens fractievoorzitter Mark Rutte omdat de tax ‘de kleine ondernemer teveel in de portemonnee zou pakken’.

Deutschland erstreckt sich von Weitere Hinweise norden nach süden maximal über 876 km und von osten nach westen über 640 km

Both comments and pings are currently closed.


Peiling

Is dit de leukere volkskrant?

View Results

Laden ... Laden ...

Populaire artikelen

The Yes Men Fix the World 20:00 / Nederland 1

Verder op tv vandaag
14:00 / Nederland 3 22:00 / RTL 7 19:50 / RTL 5 22:30 / Nederland 2
COLUMN